PYL

Pylová zrna jsou malé samčí reprodukční buňky vytvářené v prašnících vyšších kvetoucích rostlin. Pyl je během procesu opylování přenášen větrem, vodou, ale i živočichy, z nich nejvíce včelami. Pro včely je pyl jediným zásadním zdrojem proteinů, minerálů a vitamínů.

Létavky sbírají pyl jednak pasivně tím, že jím ulpívá na těle při snaze dostat se k nektariím květu a aktivně, kdy přímo svými kartáčky na mediální ploše metatarsů všech končetin zčesávají pyl z prašníků.
Nakonec složitým procesem pyl formují do tvaru hrudek (pylových rousek) a odnášejí do úlu. Po příletu do úlu, včela vypíchne rousku do buňky (pomocí trnu na konci plochy druhé holeně) a úlové včely pak pylové rousky v buňce udusají hlavou a jakmile je buňka naplněna pylem přibližně do jedné třetiny, uzavřou povrch pylového slupce vrstvičkou medu.

Včely při sběru pylu a vytváření rousek zvlhčují pyl obsahem medného váčku spolu se sekrety svých žláz.
Přidávají tak do pylu kromě cukrů látky způsobující rychlí pokles klíčivosti pylu a tlumící růst bakterií, a řadu dalších látek, jejichž chemická stránka není ještě úplně známa. Pokud včely pyl donesený do úlu nestráví, natlačí rousky vzduchotěsně do buněk v blízkosti plodu, asi do 2/3 jejich hloubky.
Přitom opět přidávají výměšky svých žláz. V uskladněném plástovém pylu dochází ke složitým biochemickým procesům, na nichž se podílejí enzymy obsažené v pylu samotném, látky přidané včelami a mikroflóra pylu - kvasinky a bakterie...

Pyl obsahuje prakticky vše, co je pro život potřebné - bílkoviny, volné aminokyseliny, nukleové kyseliny, minerální látky, cukry, vitaminy (A, B1, B2, B6, C), tuky, enzymy, vonné chuťové složky, fytocidní , (působící antibioticky) látky, vodu, organické kyseliny...

Doporučená denní dávka pylu:

• dětem do 3 let nepodáváme
• děti 3 - 5 let asi 10 g
• děti 6 - 12 let 15 g
• adolescenti a dospělí 20 g
Jedna rovná čajová lžička odpovídá hmotnosti asi 5 g pylu.


Pyl můžeme aplikovat při mnoha zdravotních poruchách:

• anémii (chudokrevnost) z nedostatku železa
• jako celkový výživový prostředek při úpadku životních sil, po operacích a po nemocích
• jako účinný prostředek při stařecké hyperplasii prostaty
• při chronickém zánětu prostaty a po operaci prostaty
• crohnově chorobě, ulcerosní kolitidě, proctokolitidě a jiných střevních zánětech
• chronické zácpě
• mentální anorexii a celkové podvýživě
• chorobě z ozáření
• vypadávání vlasů
• léčbě jater
• chronickém průjmu
• jako mužské afrodisiakum a pro podporu mužské plodnosti
• pyl dokáže obnovit hormonální rovnováhu
• seborrhoei a jiných kožních poruchách
• poruše rohovatění nehtů

Pyl je také častou příčinou alergií, k jejich vyléčení se doporučuje tzv. hromniční kúra, která spočívá v postupné desenzibilizaci organismu lehce se zvyšujícími dávkami pylu. Metoda nejvíce zabírá u dětí do 12 let, ale mohou ji zkusit i dospělí. Kúra je rozvržena na několik týdnů.
Úplné vyléčení jednou kúrou je spíše výjimečné, ale po několika opakováních (během několika roků) obvykle dochází k úplnému vymizení alergií. Okamžitou úlevu v pylové sezóně však zaznamená každý, kdo se k tomuto kroku odhodlá.

Pyl se může podávat buď ve formě rouskového pylu s vodou a trochu medu rozmíchaného podle Iojriše, kdy 1 čajovou lžičku rouskového pylu a 2 čajové lžičky medu rozmícháme v poháru vody a užíváme 3 x denně před jídlem, případně bereme přímo komerční výrobek, ve kterém je rouskový pyl vmíchán v množství 5 - 15 % do medu. Nejvýhodnější je aplikace přímo fermentovaného pylu - pěrgy, protože se nejlépe vstřebává. Pyl je vhodné podávat i ve směsi s včelí mateří kašičkou...