MED

Základním včelím produktem je med. Včely přinášejí sladké šťávy v medném váčku do úlu, kde je předávají úlových včelám. Donesená kapka je spolknuta a znovu předávaná dál ještě několikrát, než může být jako řídký med uložena do buňky plástu.
To už se v ní rozběhl celý chemicko-fyzikální proces:

  • Obohacení o látky pocházející z hltanových žláz včel dělnic (enzymy, aminokyseliny a další látky ve stopovém množství -tuky, vitamíny skup. B...)
  • Chemické změny (štěpení diasacharidů a vyšších cukrů na monosacharidy a nižší cukry)
  • Fyzikální změny (zahuštění)

Med dělíme dle původu na dva hlavní druhy - květový (nektarový) a medovicový. Květový med včely připravují z nektaru rostlin a stromů, například z lípy, akátu, svazenky atd. Medovici včely získávají jako druhotnou látku, protože vzniká činností stejnokřídlého hmyzu, mšic a červců. Protože se medovice vykytuje nejčastěji na stromech v lese, říká se medovicovému medu - lesní med.
Zralý včelí med obsahuje 15 - 18 % vody. O tuhosti nebo kapalnosti medu rozhoduje vzájemný poměr hroznového cukru (glukózy) a ovocného cukru (fruktózy). Čím více je v medu ovocného cukru, tím pomaleji krystalizuje. Med obvykle obsahuje 30 - 35 % glukózy a 35 - 42 % fruktózy a i něco málo sacharózy. Další cukernou složkou jsou dextriny.
Z necukerných látek najdeme v medu organické kyseliny (jablečnou, vinnou a citronovou), různé aminokyseliny, enzymy a minerální látky. Draslík, vápník, sodík a hořčík jsou v medu obsaženy v množství kolem 0,35%: důležitý je i obsah stopových prvků- železa, mědi, manganu, kobaltu, jódu, zinku, fluóru, selenu a křemíku.
Dále med obsahuje aromatické látky a vitaminy, zejména vitamin C a vitaminy skupiny B, acetylcholin - regulující krevní tlak, střevní peristaltiku a částečně i srdeční činnost. Je zajímavé, že acetylcholin působí ještě ve zředění jedna ku jedné miliardě.
Důležitými vlastnostmi medu je především baktericidní účinek (je to přírodní antibiotikum), který zůstává zachován při zředění 1:60.
Alergie na med je spíše zřídkavá. V přiměřené množství můžou konzumovat med i nemocní, postižení diabetem II. typu, na inzulínu nezávislí. Diabetici I. typu - na inzulinu závislí - by se měli medu jako potravině víceméně vyhýbat, ale jeho požívání v malých dávkách jako léčiva není ani v tomto případě absolutně kontraindikováno. Nejlépe poradit se s lékařem.
Krystalizace medu
Je přirozenou vlastností medu. Některé medy krystalizují již velmi brzy např.: řepkový. Někteří konzumenti se domnívají, že med zkrystalizovaný je porušený přídavkem řepného cukru. Často proto tvrdí, že med je zcukernatělý, ale to je zavádějící pojem, neboť v medu cukry nevznikají, med jednoduše cukry obsahuje. Krystalizace nemá vliv na kvalitu medu. Do původního tekutého stavu jej přivedeme opatrným zahříváním ve vodní lázni do 45 °C. Teplota vyšší by z medu udělala pouhé sladidlo, protože by došlo ke zničení enzymů a ostatních cenných látek...
Med je nejen potravina, ale i lék
Existují stovky vědeckých studií, které dokazují, že med má celou řadu účinků, které lze zahrnout pod pojem účinky léčivé. Med má vynikající nutriční a dietetické vlastnosti jako doplněk výživy lidí i zvířat. Med má antibakteriální účinky, je dobrým lékem při nachlazení a zánětech horních cest dýchacích a i v dětské výživě je med velmi žádoucí součástí.
Nejvíce známé jsou hojivé účinky na kůži, a proto je med často součástí kosmetických hydratačních a výživných krémů. Med však má vynikající účinky při aplikaci přímo do rány při různých odřeninách či dokonce popáleninách. Hojení a regenerace je velmi rychlá a tvorba jizev či puchýřků je minimalizovaná.
Je třeba také odmítnout tvrzení, že med způsobuje zubní kaz. Zubní kaz je problémem spíše sladkostí z řepného cukru.
Med naopak obsahuje celou řadu látek, které vzniku zubního kazu brání. Med také obsahuje na rozdíl od řepného cukru navíc dost Ca a P, jež jsou zapotřebí při metabolismu sacharosy, takže organismus nemusí tyto prvky brát například ze zubní skloviny...
K základním léčivým účinkům medu patří:
• působí antibioticky a protizánětlivě
• podporuje zažívací pochody a zlepšuje trávení
• posiluje centrální nervovou soustavu a psychiku
• celkově působí jako kardiotonikum, posiluje srdce
• zvyšuje detoxikační schopnost organismu
• je zdrojem okamžitě využitelné energie
• rychle se vstřebává
• zlepšuje a urychluje hojení ran
• obousměrně reguluje mírnější formy průjmu a zácpy
• zlepšuje a prohlubuje spánek
• čistí pleť, např. při akné
• působí léčebně při anémii, zejména ve spojení s pylem
• je nezbytným podpůrným prostředkem při jaterních nemocech a chorobách slinivky
• je nezbytným podpůrným prostředkem při léčbě nemocí z ozáření
• napomáhá k léčení cévně podmíněné bolesti hlavy - migrény
• je nepostradatelný při léčbě kocoviny
• je všeobecně posilující
• podporuje růst imunity
• je vhodný při léčbě bolestí hlavy, způsobených například při otřesu mozku
• jednorázově zvyšuje výkonnost
• pomáhá léčit virová onemocnění s teplotou i bez ní, katary horních cest dýchacích
• záněty nosohltanu (výplachy nosu mírně osolenou medovou vodou)